Mandag 6. Desember samlet klassen seg ved Stavangers grafiske verksted. Der møtte vi en snill dame, som viste seg å være naboen min. Gjennom de timene vi var der, fikk vi prøvd ut silketrykk teknikken, fått lekt litt med silkeduken og sett på alle de forskjellige motivene vi hadde lagd.
Silketrykk er også kaldt serigrafi, som er et sjablong trykk. Et finmasket stykke tekstil spennes opp på en solid ramme. Hovedpoenget med teknikken er at tekstilduken kan prepareres slik at den får åpne og tette partier som henholdsvis slipper og ikke slipper trykkfarge igjennom. Duken tettes delvis igjen med lim, lakk, sjablonger eller plastfilm, slik at feltene som ikke skal trykkes blir tette.
Innfarging og trykking foregår i en opperasjon og det trenges ingen presse i vanlig forstand, et papir legges under rammen med den ferdige bearbeidede duken. Trykkfargen legges langs innsiden ved den ene rammekanten og dras over med en rakel eller skrape, slik at fargen presses igjennom dukens åpne partier. I det ferdige trykket tilsvarer fargefeltene dukens åpne partier, mens de ufargede tilsvarer de tette.
Dersom flere farger blir benyttet trenger man en ramme med en ny bearbeidet duk, for hver farge. Silketrykket karaktiseres av et jevnt glatt og dekkende fargelag, som ikke trenger ned i papirfibrene, men ligger oppå papiret. En lys farge kan for eksempel trykkes over en mørk uten at den mørke fargen skinner igjennom. Dette er ikke mulig i noen av de andre tradisjonelle grafiske teknikkene.
Teknikken ble først tatt i bruk av reklamebransjen, men det var ikke før i 1930 årene at silketrykk teknikken ble prøvd ut av enkelte billedkunstnere
Plantrykk
Som forklart tidligere er høytrykk og dyptrykk ulike former for relieffer. I et plantrykk ligger de trykkende og ikke-trykkende partiene i samme plan, det mest kjente plantrykket er litografiet.
Gjennom dagen fikk vi mange, nye erfaringer, og det var ganske gøy å lære noe nytt. Det ferdige produktet mitt, ble trykket på en hvit t-skjorte, og blir en av presangene til en som står meg nær.
Informasjonen over jobbet jeg og Trym sammen med, og mye av det er tatt fra et av bladene damen på verkstedet anbefalte oss.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar