”Et portrett ble tidligere ofte kalt et kontrafei eller et konterfej. Ordet kontrafei kommer fra tysk «konterfei» etter det franske «contrefait» fra det latinske «contrafacere», som betyr «etterligne». Ordet portrett kommer fra det franske «portrait» som igjen stammer fra det latinske «protrahere», det vil si «trekke fram»” - Wikipedia
Portrett er et bilde eller en skildring av et bestemt særtrekk i mennesket, i bildekunsten var dette ofte ansiktet, i litteraturen var det personens indre og ytre egenskaper.
Når det kommer til portrettintervju betyr dette i en overført betydning at portrettet også kan beskrive særtrekkene ved et sted eller en gjenstand, ofte gjennom bruk av besjeling. Et portrett kan dessuten være et musikkstykke, en film eller liknende som karakteriserer eller behandler en person på en nærgående og individuell måte.
I dag har vi fått jobbe med portretter og lys. Vi fikk beskjed om å gå ut å ta bilder av hverandre i forskjellig lys, med forskjellig dybde og med og uten blits. Det var en spennende oppgave som jeg gleder meg til å jobbe videre med. Hovedpoenget med oppaven var å se hvordan lyset påvirker de forskjellige bildene, og hvordan vi måtte forandre på blenderåpningen og hvitbalansen for å få de rette innstillingene vi ville ha. Vi måtte virkelig bruke noe av det vi har lært i fjord for å få dette til spør du meg.
Ute uten blits:
I disse bildene kan man se at lyset varierer med hensyn til blenderåpningen. Lyset er litt dystert, men det fanger det mørke håret hennes på en flott måte. På en måte er bildene uten blits ganske grå, men likevel er lyset fanget på en mye bedre måte enn de som er tatt med blits.
Med mindre blenderåpning.
Ute med blits:Her kan man se at fargene er helt forskjellige i forhold til de uten blits. De er mye skarpere, og ikke fullt så duse. Man kan se at smilet hennes kommer mye finere frem i bildet med blits, men personlig liker jeg bedre bilder uten blits i dette tilfellet.
Inne uten blits:
Disse bildene ble tatt inne, uten blits. Det måtte en del forandringer i kamera oppsettet for å få bildene i den rette nyansen vi ville. Vi hadde alt for stor blenderåpning i begynnelsen, så bildene ble blå. Blenderåpningen måtte bli mindre for å få den rette instillingen. Hvi balansen måtte også ikke være på "auto"
Disse bildene ble tatt inne, under lysrør, med blits. Det var en hel gjeng med falske lys som ville være med i bildet med andre ord. Det er ikke så stor forskjell på de to bildene her, men man kan se at bildet uten blitz også her er mye gråere enn det med blits er. I dette tilfelle liker jeg bedre bildet som er tatt med blits, for det får frem fargene og Oda mye bedre enn det uten gjør.
Dybde:
I dette bildet er bakgrunnen dus, og Ine er i fokus. Det er tatt inne med blits, og fargene er helt på bærtur. Jeg tok det med for å vise hvordan man kan sette personer i fokus.
Naturlig lys:
Lyset fra en blits er en liten lyskilde. Det naturlige lyset er, så godt som alltid, en større lyskilde. Enkelt fortalt gir en større lyskilde mykere lys enn en liten lyskilde.
Å bruke naturlig lys krever at du lærer deg å lese lyset. Retningen på lyset, mengden av lys, kvaliteten på lyset og temperaturen på lyset. Kvaliteten er som regel viktigere enn mengden, iallefall dersom du benytter objektiver med stor blenderåpning.
Lyskvaliteten avhenger ofte av tid på døgnet, retningen på lyset – altså hvor solen er i forhold til horisonten, været, skyer eller blå himmel, årstid, atmosfæren og alt mulig rart. Det er derfor du burde være fleksibel og tilpassningsdyktig når du skal ta gode bilder.
Jeg har hentet inspirasjonen min fra denne bloggen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar