mandag 4. april 2011

Koldnål og Dyptrykk Del 1

I de 3 siste ukene, har vi jobbet med koldnål og dyptrykk. Vi har jobbet med å lage skisser og utformet vårt eget uttrykk på en egen plate.
For å forstå bedre hva vi holder på med, er det litt informasjon om både dyptrykket og Koldnålsteknikken her;

Dyptrykk er en trykketeknikk innen grafikk og og grafisk industriell produksjon. Trykkfargen blir smurt ned i platen og ligger nede i platen og ligger nede i platens fordypninger (graveringen), mens platens høyeste parti er tørket av (uten farge).
Motivet formes direkte i platen ved at det risses inn med en stikkel eller stålnål (kobberstikk og koldnålsradering) eller så lages fordypningene ved hjelp av etsende væske (etsning). Her er de vanligste teknikkene. De ulike teknikkene kan kombineres på en og samme trykkplate.
Punktgravyr
Linjeetsning (hardgrunn)
Mykgrunnsetsning
Autotypi

Koldnålstrykk går ut på å skjære ned i en sinkplate med en koldnål. Man skraper det motivet man vil ha, og senere trykker det på et vått ark. For å få ulike valører og ulik tekstur kan vi skrape dypere streker, og mindre dype streker. Man kan også sette strekene langt fra hverandre og tett i tett. Koldnålstrykk er et dyptrykk og det går ut på å hente sverten opp fra strekene. Her må vi bruke dyptrykkspresse.

I en koldnålsradering anvender kunstneren en spiss og skarp nål som holdes i hånden omtrent som en blyant. Motivet risses inn i platen, som oftest er av kobber eller sink. Selv om nålen kun så vidt går inn i metallet, rives det opp en fin fure som legger seg ved siden av de rissede linjene. Dette kalles graden, og er en essensiell del av uttrykket. Den gjør linjene myke og lodne og gir koldnålen en helt egen karakter.
Når motivet skal mangfoldiggjøres ved trykking, er det viktig at trykkfargen er tilstrekkelig myk og smidig slik at alle de fine linjene og graden blir varsomt overført til papiret. Med jevne mellomrom må platen påføres farge og dette gjør hvert enkelt trykk spesielt. Selve graden er følsom og blir lett slitt under trykking. Dette gjør at koldnålsraderinger sjelden trykkes i svært mange eksemplarer. Det kan man se på hvordan  motivet kan forandre seg noe for hvert enkelt trykk og gjør hvert av dem til personlige uttrykk.
Blant flere kunstnere er Rembrandt, Ola Steen, Dagfinn Knudsen og Nina Due kjent for sine koldnålsarbeider.


(Bildene er tatt fra google)

1 kommentar:

  1. Et veldig godt innlegg om koldnål, hvor du beskriver veldig godt prosessen bak trykking med koldnål. Jeg liker lenkesamlingen din på slutten av innlegget, hvor du viser andre kunstnere som bruker koldnål. SUPERT!

    :)

    SvarSlett